İstanbul Kalkışlı Otobüs Seferleri
İstanbul Varışlı Otobüs Seferleri
- İstanbul Hakkında Bilgiler
- İstanbul'un İklimi
- İstanbul'a Nasıl Gidilir?
- İstanbul Mutfağı
- İstanbul'da Gezilecek Mekanlar
- İstanbul'da Alışveriş
- İstanbul'da Ulaşım Yolları
- İstanbul Kalkışlı Otobüs Seferleri
- İstanbul Varışlı Otobüs Seferleri
- Haritada İstanbul
- İstanbul Otobüs Firmaları
- İstanbul Bilet Fiyatları
İstanbul Hakkında

Ülkemizin en kalabalık şehri olan İstanbul; tarihi ve ekonomisi ile sosyokültürel açıdan dünyanın en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Nüfus bakımından Avrupa’da ilk sırada yer alan şehir, iktisadi büyük açısından dünya genelinde 34. Belediye olmaktadır. Kıtalar arası bir şehir özelliğine de sahip olan İstanbul, gelişme ve büyüme sürecinde çok hızlı bir şekilde genişlemekte ve günümüzde 39 ilçesi ile tam bir metropol kent olma özelliğindedir. Ayrıca dünyanın en eski şehirlerinden biri olmakta ve son dönemlerde Yarımburgaz Mağarası’nda yapılan arkeolojik kazılarda 400.000 yıl öncesine dayanan insan izlerine rastlanmıştır.
En son sayımlarda nüfusu 15 milyona dayanan İstanbul içerisinde 70 farklı milletten insan yaşıyor. Hem yerli, hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olan şehir; tarihi, doğal güzellikleri, modern mimari örnekleri ve alışverişin tam merkezi olması itibari ile de yılın her anında binlerce turisti ağırlamaktadır. Şehir tarihin farklı dönemlerinde farklı isimler almıştır. Bu şehirde yaşayan kültürlerin bir göstergesidir.
Türkler tarafından ise İstanbul ismi benimsenmiştir. Avrupa ve Asya kıtalarının kesiştiği yer olarak; pek çok farklı uygarlıklara ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu tarihsel süreç İstanbul’u eşsiz bir mozaik haline getirmiştir. Bizans dönemi yaklaşık bin yıl sürmüştür. Bu nedenle şehirde Doğu Roma’ya ait pek çok eser bulunur. Osmanlı döneminde ise sayısız eser yapılmıştır.
Özellikle bir asır yaşan Mimar Sinan’ın şehirde pek çok eseri bulunuyor. Tanzimat sonrasında Avrupa tarzı benimsenmeye başlanır ve bu durum mimariye de yansır. Günümüzde İstanbul tarihi değerleri ile de dünya mirası listesinde pek çok tarihi eseri yer alıyor.

Karadeniz ve Akdeniz iklimi arasında bir geçiş özelliği bulunan İstanbul İklimi, ılıman özelliklere sahiptir. Bu nedenle yazları nemli ve sıcak olan iklim; kış mevsimlerinde yağışlı ve soğuk olmaktadır. Nem şehirde havanın sıcak olduğu zamanlarda hissedilen sıcaklığın artmasına neden olabiliyor. Aynı durum hava soğuk olduğunda da geçerlidir. Hissedilen soğuk, derecelerle ölçülen rakamlardan daha fazla olabilir.
Kış mevsiminde bir iki hafta kar görülebiliyor. En sıcak aylar Ağustos ve Temmuz’dur. En soğuk aylar ise Ocak ve Şubat olmaktadır. Akdeniz ikliminde kuraklık görülse de şehirde 1994 yılından bu yana hiç kuraklık görülmemiştir. Bu durumda Melen projesinin de etkisi çok büyüktür.

1994 yılında yapılan Büyük İstanbul Otogarı, hem yurt içi, hem de yurt dışı otobüs seferlerinin merkezi olmaktadır. Bu nedenle İstanbul otobüs bileti araştırmaları yaparak ülkenin her noktasından İstanbul’a otobüslerle ulaşım mümkündür. Ayrıca demiryolu ile ulaşım olanakları da mevcuttur. Yüksek hızlı demiryolu projeleri yapılmakta ve bunlardan biri olan Ankara- İstanbul hattı ile mesafe 4 saate düşmektedir. Yüksek hızlı tren ana hatları üzerinden İstanbul- Konya seferleri de bulunmaktadır.
Bunun yanında Kars, Tatvan, Adana, Diyarbakır üzerinden Ankara’ya seyahat edebilir ve aktarmalı olarak İstanbul’a ulaşmakta mümkün olabilir. Havayolunda tam bir merkez olan İstanbul; Sabiha Gökçen, Atatürk ve inşaatı devam eden 3. Havalimanı ile de en geniş havayolu ağına sahip olmaktadır. İstanbul üzerinden ülkenin her şehrine seferler bulabilmek mümkün olurken, yurt dışında da pek çok noktaya aktarmalı ya da direk uçuşlar ile ulaşabilmeniz mümkün olacaktır.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan şehirden deniz otobüsleri ile de Bursa, Bandırma, Yalova gibi şehirlere de düzenli seferler bulunmaktadır. Ulaşım alanında oldukça ekonomik özelliklerde yolculuk imkânı bulabilirsiniz.

Osmanlı ve Bizans’tan gelen bir mutfak kültürüne sahip olan İstanbul, geleneksel lezzetleri oldukça keyifli tatlar olmaktadır. Günümüzde bu lezzetler yerini yenilerine bıraksa da ülkemizin bir buluşma noktası olan şehirde her yöreden lezzetleri bir arada bulabilmekte mümkün oluyor.
Kendi mutfak kültüründe ise dönemlere göre değişiklikler olmuştur. Özellikle son yıllar içerisinde Güneydoğu Anadolu bölgesine ait kebapçıların popülaritesi artmıştır. Ancak her şeyden önce İstanbul mutfağı bir saray mutfağıdır. Türk aşçılık sanatının en nadide ve gözde seçeneklerini burada bulabilirsiniz. İstanbul’un farklı noktalarında kendilerine has lezzetler bulunabilir. Ortaköy kumpiri, Beyoğlu ıslak hamburgeri, Vefa bozası, Eminönü balık ekmeği, Sarıyer böreği bunlar arasında sayılabilir.
Sultanahmet köftesi İstanbul’a gelenlerin mutlaka tatması gereken tarihi bir lezzettir. Bunun yanında meşhur kanlıca yoğurdu unutulmamalıdır. 1893 yılından bu yana imal edilen ve kuşaktan kuşağa aktarılan bu lezzet İstanbul’un en meşhurları arasında yer alıyor. Uykuluk; benzersiz lezzeti ile daha çok Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılır. Dana ya ad kuzunun bağırsak, ciğer, gerdan ve yürek kısımlarından yapılır. Sütlüce semtine özgü bir lezzettir. Her yörenin kendine has bir pilavı bulunur. İstanbul pilavı da kendine has lezzeti ile mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.

İstanbul’a ilk adımını attığınız yer Eminönü ise; balık ekmeğine yemeden pazarlarında alışveriş yapmadan buradan ayrılmamalısınız. Deniz manzarası eşliğinde yemek seçeneklerinden biri de Galata Köprüsü olmaktadır. Sonrasında Galata Kulesini gezebilirsiniz. Tarifi olmayan bir manzarası bulunan kule, milattan önce altıncı yüzyılda inşa edilmiştir. Deniz Feneri olarak yapılsa da tarihin farklı dönemlerinde farklı amaçlara da hizmet etmiştir. Boğasın incisi, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü ise zarif mimari ise mutlaka görülmesi gereken yerler arasında sayılabilir.
İstanbul’da pek çok tarihi mekan bulunuyor. Bunlardan biri olan Rumeli Hisarı; İstanbul’un fethi için Anadolu Hisarından halat çekmek amacı ile yapılmıştır. Eşsiz bir manzarası bulunmakta ve hem turistlerin, hem de İstanbulluların hafta sonu kahvaltısı için tercih ettikleri mekanları başında geliyor. Yakın tarihimizin mimari örnekleri arasında yer alan Tam Karşısındaki Anadolu Hisarı ise 14. Yüzyılda Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı ise; Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Konumu itibari ile Beşiktaş sarayı olarak ta anılmıştır. Görkemli ve ihtişamlı bir yapı olmaktadır. Alışveriş yapmak istiyorsanız aradığınız pek çok şeyi bulabileceğiniz kapalı çarşı ise keyifli bir yer olacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığının istatistiklerine göre İstanbul’da 3190 cami bulunuyor. En meşhurları arasında Sultanahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Süleymaniye Camii, Ortaköy Cami, Fatih Camii, Beyazıt Camii, Rüstem Paşa Camii, Kalenderhane Camii, Şehzade Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii olarak sayılabilir. Bunlardan Süleymaniye Mimar Sinan’ın en görkemli ve büyük eserlerinden biridir.
Eğlenmek istiyorsanız en iyi mekânlardan biri Cihangir olmaktadır. Genel olarak sessiz gibi görünse de özellikle gece hareketlenene mekânlarında müzik ve eğlence sokaklara kadar taşıyor. Bebek sahili pahalı restoranları ile ünlü mekanlardan biri olurken Emirgan korusu ise çiçek tarları ile ünlü bir mekandır. Bir nevi cennet bahçesi olan bu alanda kameradan elinizi çekmek hiç istemeyeceksiniz.
Ayasofya Müzesi Bizans dönemi eserleri arasında yer alıyor. Kilise olarak açılan bu yer İstanbul Fethi sonrasında camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde ise müze olarak hizmet vermektedir. Yine Bizans dönemi eserleri arasında yer alan Yerebatan sarnıcı, imparatorların ikamet ettiği bir yer olmakta iken, sonrasında bölge sakinleri tarafından su deposu olarak kullanılmıştır. İstanbul’da bulunan en büyük sarnıç olan bu yer Doğu Roma izleri taşımaktadır.
İstanbul Fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı ise mimarisi ve ihtişamı ile Osmanlı döneminin en görkemli yapıları arasında yer alıyor. Günümüzde her yol milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Yakın tarihimizde yapılan Çırağan Sarayı ise sultan Abdülaziz tarafından yapılan bir yer olarak günümüzde büyük organizasyonlarda kullanılan lüks bir otel konumundadır.
Dolmabahçe sarayı ise Osman Kaptan’ı Derya’sının gemilerinin demirlediği yerdir. Ama Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstanbul ziyaretlerinde yaşadığı ev olarak kullanılması nedeni ile de binlerce insanın her yıl ziyaret ettiği bir mekan olmaktadır. İstanbul’un en eski açık hava müzesi olan Yedikule Zindanları; konserlerin, kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir mekan olarak yabancı turistlerinde çok fazla ilgisini çeken bir alan olmaktadır.
İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yakın dönemimize ait müzeler ve farklı eserleri de turistlerin akın ettiği yerler bulunuyor. Bunlar arasında Miniatürk, Panaroma 1453, İstanbul Akvaryum ve Vİaland sayılabilir.
İstanbul yedi tepesinde, farklı güzellikleri bir arada toplayan gezilip görülmesi gereken pek çok eserleri, doğal güzellikleri, yeni yapıları ile tam bir dünya mirası olmaktadır.

Şehirde bit pazarlarından sokak pazarlarına ve lüks alışveriş merkezlerine kadar alışveriş anlamında aklınıza gelebilecek pek çok seçenek bulunuyor. Kapalı çarşı bunlar arasında en meşhurlarından biridir. Dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olan bu yer, şehrin tam merkezinde yer alır. Dev ölçülü bir labirenti andıran Pazar 60 kadar sokağında üç binden fazla dükkan ile aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yerdir.
Bunun yanında Sultanahmet cami civarından bulunan şirin bir kapalı çarşı olan Arasta Pazarı da rengarenk bir çarşıdır. Kitap aşıkları için Sahaflar çarşısı kokusunun mutlaka alınması gereken bir yer olurken Kadıköy çarşısı da cıvıl cıvıl bir mekan olacaktır. Bunların yanına Balık Pazarı, Çarşamba Pazarı, Avrupa Pasajı, Kadınlar Pazarı, Feriköy Antika Pazarı, Ulus Sosyete Pazarı da en meşhur halk pazarları arasında yer alıyor.
Alışveriş merkezleri ile de ünlü olan Metropolde İstinye Park en meşhur seçenekler arasında yer alıyor. Yerli ve yabancı pek çok markanın yer aldığı alışveriş merkezi kalabalık ve eğlenceli bir mekan olmaktadır. Zorlu AVM şehrin en lüks alışveriş merkezlerinden biri olurken Akasya Acıbadem ise Anadolu yakasının en çok tercih edileni olabiliyor. Aqua Florya Alışveriş Merkezi ise konumsal olarak değerlendirilebilecek en hoş mekanlar arasında yer alıyor. Bunların yanında Forum İstanbul, Mall of Istanbul, Viaport Outlet, Kanyon Alışveriş Merkezleri de en popüler seçenekler arasında yer alıyor.

İstanbul kalabalık nüfusu ile en çok trafik sorununun yaşandığı şehir olmaktadır. Bu sorunun çözümü adına ulaşım noktasında çok çeşitli alternatifler projeler halinde devreye alınmaktadır. Şehre ulaşım alanında otobüs bileti araştırmaları yapabilirsiniz. Kent içerisinde ise İETT tarafından işletilen metro, metrobüs ve tramvay en hızlı ulaşım araçları olmaktadır. Bunun yanında feribotlar ve deniz otobüsleri ile de ulaşımlar sağlamaktadır. Kent içerisinde on üç adet raylı sistem bulunuyor.
Özellikle Marmaray İstanbul’un iki yakasını çok daha kısa sürede birbirine bağlayan bir ulaşım seçeneği olarak İstanbulluların en çok kullandığı alanlar arasında yer alıyor. Ülkemizin en büyük metro ağının yer aldığı şehirde, dolmuşlar, taksiler ile de istediğiniz alanlara ulaşım sağlanabiliyor. İstanbul köprüleri, tramvay ağı, metrobüs güzergahları, metroları, İETT otobüsleri ile artan taleplere yeni çözümleri ile geniş, alternatifi bol ve modern bir ulaşım ağına sahip olmaktadır.
İstanbul Otobüs Firmaları
İstanbul Otobüs Bilet Fiyatları
Rota | Fiyat |
---|---|
İSTANBUL - ŞANLIURFA | 130 TL |
İSTANBUL - KONYA | 120 TL |
İSTANBUL - KAYSERİ | 130 TL |
İSTANBUL - İZMİR | 110 TL |
İSTANBUL - GAZİANTEP | 145 TL |
İSTANBUL - ESKİŞEHİR | 50 TL |
İSTANBUL - DİYARBAKIR | 170 TL |
İSTANBUL - BURSA | 60 TL |
İSTANBUL - ANTALYA | 115 TL |
İSTANBUL - ANKARA | 999 TL |
İSTANBUL - ADANA | 155 TL |