Gaziantep Hakkında

nereye

Mezopotamya ile Akdeniz bölgesinin kesiştiği noktada bulunan Gaziantep tarihin her döneminde önemini korumuştur. İlçeleri; Şehitkamil, Şahinbey, Oğuzeli, Nizip, İslahiye, Karkamış ve Nurdağı’dır.

Sanayi şehri niteliğindedir. Baklava ve fıstığıyla ünlü bir şehirdir. Simgeleri arasında Gaziantep Kalesi, Zeugma ve bakırcılar çarşısı yer alır. Bölgenin en fazla nüfusuna sahip olan şehirdir. Soft dağlarının bulunduğu bu şehirde ayrıca Dülükbaba, Ganibaba ve Sakarya dağları yer almaktadır.

Gaziantep İklim
nereye

Konumundan dolayı Akdeniz iklimi ve karasal iklim bir arada bulunmaktadır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında oldukça sıcaktır. Ölçülen en yüksek sıcaklık 41 °C, en düşük sıcaklık ise -12 °C’dir.

Gaziantep’e Nasıl Gidilir ?
nereye

Gaziantep, yüzyıllara dayanan kültürel mirası, lezzetli yemekleri, tarihi ve doğal birçok güzelliği ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde dikkat çeken bir ildir. Tarihte ilk yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinen şehir, milattan öce 5000'li yıllara uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Şehirde yapılan arkeolojik kazılar, bu bilgiyi doğrulamaktadır. Tarihte Mitanniler, Hititler, Asurlar ve Roma gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Antep'in ismi Hitit dilinde han toprağı manasında kullanılan Hantap'tan gelmektedir. Zaman içerisinde bu sözcüğün dilde Antep olarak değişime uğraması ve şehrin Kurtuluş Savaşı zamanında verdiği destek sayesinde Gazi unvanının eklenmesiyle bu isim, Gaziantep'e dönüşmüştür.

Gaziantep, ülkemizden olduğu kadar yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin de uğrak bir mekanı haline gelmiştir. Dolayısıyla bu şehre birçok ulaşım yolu bulunmaktadır. Şehri ziyaret etmek isteyenler otobüs firmaları aracılığı ile bir otobüs bileti edinebilir ve karayolu ile Gaziantep'e gelebilirler.

Gaziantep için hizmet sunan uçak seferleri de düzenlenmektedir. Bu yöntem ile ülkemizin her yerinden şehre ulaşım oldukça kısa sürmektedir. Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine 20 kilometre kadar uzaklıktadır. Bu havalimanına İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara'dan uçuşlar sağlanmaktadır. Bu uçuşlar direk olarak sağlandığı gibi, tercihe göre aktarmalı uçuşlarla da Gaziantep'e ulaşılabilmektedir.

Gaziantep, demir yolu taşımacılığı için de uygun bir şehirdir. Şehrin tren garına Adana, Osmaniye Malatya, Kahramanmaraş, Bilecik, İstanbul, Elazığ, Karkamış gibi şehirler üzerinden tren ulaşımı mevcuttur. Bu tren seferleri hemen her gün düzenlenmekte olup, istenilen zamanda kolaylıkla tren bileti almak mümkün.

Tüm bu ulaşım yollarının dışında ülkemizden ve yurt dışından Hatay Limanı için düzenlenen gemi seferleri sonrasında karayolu ile şehre ulaşılabilir.

Gaziantep Mutfağı
nereye

Şehir ismi olarak anılan tek mutfaktır. Birbirinden farklı kebap çeşitlerine sahiptir. 25 çeşit köfte, 24 çeşit pilav, 13 çeşit dolma, 27 çeşit etli yemek ve 23 çeşit helva bulunur.

Gaziantep’te Gezilecek Mekânlar
nereye

Gaziantep'te birçok tarihi ve doğal güzellik söz konusu. Ancak bu güzelliklerin yanı sıra Gaziantep'te en çok dikkat çeken şey, yörenin lezzetli yemekleri oluyor. Şehri ziyaret edenler şehir turuna başlamadan önce bu leziz yiyeceklerin tadına bakıp, sonrasında şehri gezmeye başlayabilirler.

Gaziantep, kelimenin tam anlamıyla yöresel lezzetlerin sunulduğu bir restoranlar cenneti durumunda. Şehirde mükemmel yiyecekler sunan, çok sayıda restoran bulunuyor. Gaziantep denildiğinde Ali Nazik kebabı, beyran, ayva kebabı, elma kebabı, keme kebabı, kıkırdaklı börek, mercimek köftesi, maş çorbası ve daha birçok ilginç lezzet akıllara geliyor. Ancak bunlar içinde elbette Antep'te yetişen Antep fıstığı ile yapılan tatlılar en özel yere sahip. Özellikle baklava, Antep'te bir başka güzel. Antep'te baklava yediğiniz zaman, daha önce yediklerinizden çok daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.

Özellikle et yemekleri ve etler ile sebzelerin birleştirilmesi ile ortaya çıkarılan birçok lezzetli yemeğin sahibi olan Antep'te, yemeğinizi yedikten sonra Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesini de ziyaret edebilirsiniz. Şehirde mutfak kültürü o denli önemli ki, bu mutfak kültürünü tanıtma amacı ile açılan müzede geçmişten günümüze kullanılan mutfak araç ve gereçlerini görebilir, Antep yemeklerinin hazırlanış biçimleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve yemeklerde kullanılan malzemelerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Eğer Gaziantep'te konaklama ihtiyacı için, şehirde yer alan tarihi Anadolu Evleri bunun için en güzel mekandır. Bu evler, şehrin yüzyıllara dayanan tarihi atmosferini hissetmek için son derece ideal yerlerdir. Tarihi Antep evlerini ziyaret ettikten sonra, şehrin köklü geçmişini hissedebileceğiniz başka bir mekan olan Zeugma Antik Kenti'ne gidilebilir. Antep'in Nizip ilçesinde bulunan bu kent, Belkıs Köyünün yakınlarında yer alıyor. Romalılar zamanında en ihtişamlı günlerini yaşamış olan bu antik mekan, Antakya'dan başlayıp Çin'e uzanan tarihi ipek yolunun bir parçasıdır. Eski dönemlerde Zeugma kenti, bu nedenle önem taşımaktaydı. Tarihi Zeugma Kentinin kalıntıları, günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından son derece ilgi görüyor. Hatta burayı ziyaret ettikten sonra rotanızı Zeugma müzesine çevirebilir ve bölgeden çıkarılan birçok tarihi eseri bu müzede göreme imkanı elde edebilirsiniz.

Gaziantep yolculuğunuzda mutlaka ziyaret edilmesi gereken başka bir tarihi değer de, ismi bu şehir ile bütünleşmiş ve şehrin bir sembolü haline gelmiş olan Gaziantep Kalesidir. Bu kalenin tarihi hakkında kesin bilgiler yok. Fakat yüzyıllardan bu yana kale hakkında anlatılan birçok efsane mevcut. Bu efsanelerden hareketle şehrin geçmişinin 6000 yıllık bir kültür mirasına dayandığı düşünülüyor.

Gaziantep'te Unesco Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilen Yesemek Açık Hava Müzesi de, ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Burası milattan önceki zamanlarda büyük bir taş ocağı ve bununla beraber bu taşlardan çeşitli heykellerin yapıldığı bir alandı. Günümüzde geçmiş yüzyıllardan kalma birçok taş heykel, halen burada tüm ihtişamı ile görenlerin beğenisini kazanmaktadır.

Gaziantep, müzeler yönünden oldukça zengin bir şehir. Üstelik oldukça ilginç müzeler var. Bunlardan biri olan Gaziantep Oyun Ve Oyuncak Müzesi, çocukların geçmişten günümüze seyreden zamanda yaşadıkları oyun ve oyuncak kültürünü gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Müzede yüzyıllar öncesinde çocukların oynadığı oyuncaklar sergileniyor. Gaziantep'te ziyaret edilebilecek başka bir müze ise Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi. Burada Gaziantep'teki yaşamı anlatan balmumu heykeller sergileniyor.

Gaziantep Alışveriş
nereye

El sanatları yönünden de hayli renkli bir kent olan Gaziantep'i ziyaret eden kimseler buradan birçok hediyelik eşya satın alabilirler. Hatta Gaziantep'in en önemli özelliği olan Antep fıstığı, baklava gibi yiyecekler de turistlerin sıklıkla satın aldığı ürünlerdir. Gaziantep'te hareketli bir alışveriş mekanı olan Bakırcılar Çarşısı, sürekli olarak turistlerin ilgi odağıdır. Bu çarşıda el emeği göz nuru olan birbirinden değerli bakır işleme ürünlerini bulabilirsiniz.

Ayrıca artık unutulmaya yüz tutan sedef kakmalı objeler, çeyiz sandıkları, el emeği olan oyalı yemeniler, hamam tasları, yöresel tespihler satın alınabilir. Bu çarşının tarihi 16. yüzyıla kadar dayanıyor. Ayrıca şehirde alışveriş yapmaya olanak sunan yine tarihi bir mekan daha mevcut. Bedesten olarak adlandırılan bu mekan isminden de anlaşılabileceği gibi eski zamanlarda da bir çarşı olarak hizmet sunmaktaydı. Burada da baharatçılar, yöresel ve otantik ürünler, halı ve kilim gibi eşyalar satın alınabilir.

Gaziantep Ulaşım Yolları
nereye

Gaziantep, bulunduğu coğrafi konum dolayısı ile Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu bağlayan yollar üzerinde bulunmaktadır. Bu yollar aynı zamanda ülkemizden Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerine kadar uzanan kilometrelerce uzunluktaki yolların geçiş noktasında bulunmaktadır. Gaziantep'e uzanan karayolu uzantısı, Osmaniye'den geçerek mersin ve Adana'ya bağlanmaktadır. Ayrıca Birecik Köprüsü kullanılmak sureti ile Şanlıurfa, Narlı yolu kullanılarak Kahramanmaraş, Fevzipaşa yolu aracılığı ile Hatay, Kilis yolları kullanılarak da Suriye sınır kapısına ulaşılabilmektedir. Bahsedilen tüm bu yolların güzergahında bir kavşak görevinde bulunan Gaziantep, ulaşım yönünden oldukça zengindir.

Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman ve Kahramanmaraş, doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, güneyinde ise, Kilis ve Suriye sınırı ile çevrilmiştir. Şehre bu bölgeler üzerinden Gaziantep otobüs bileti alınarak kolaylıkla ulaşım sağlanabileceği gibi aynı zamanda İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen karayolları kullanılarak da kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.

Gaziantep'te mevcut bulunan karayollarının toplam uzunluğu 3391 kilometredir. Aynı zamanda şehirde demir yolu ağları da oldukça geniştir. Şehre uzanan demir yolları, Adana ve Malatya üzerinden, Halep, Bağdat demir yoluna kadar ulaşmaktadır. Bu yollarla da ulaşım oldukça basittir.

Haritada Gaziantep

Gaziantep Otobüs Bilet Fiyatları

Rota Fiyat
GAZİANTEP - ŞANLIURFA 99 TL
GAZİANTEP - KONYA 100 TL
GAZİANTEP - KAYSERİ 60 TL
GAZİANTEP - İZMİR 130 TL
GAZİANTEP - İSTANBUL 120 TL
GAZİANTEP - ESKİŞEHİR 127 TL
GAZİANTEP - DİYARBAKIR 60 TL
GAZİANTEP - BURSA 144 TL
GAZİANTEP - ANTALYA 105 TL
GAZİANTEP - ANKARA 110 TL
GAZİANTEP - ADANA 100 TL