Sivas Kalkışlı Otobüs Seferleri
Sivas Varışlı Otobüs Seferleri
Sivas Hakkında

İç Anadolu Bölgesinin Doğu kısmında yer alan Sivas İpek yolunun geçtiği alan üzerine kurulu olan bir şehirdir. Tarihi yapısının yanında kaplıcaları ile de misafir çekme oranı yüksek olan Sivas gelişmiş ticaret ve turizm yapısı ile dikkat çeker.

Karasal iklime sahip olan Sivas bir yıl içinde yaklaşık beş aya kadar kar ile kaplı kalabilir. Yaz ayları aşırı sıcak sebebi ile kurak geçerken mevsim geçişlerinde ılık bir hava hakimken yağışlar görülür.

Sivas ili, ülkemizin İç Anadolu bölgesinin doğu kısmında yer alan bir şehirdir. Konumu itibari ile tarihte ünlü ticaret yolu olan İpek yolu üzerinde yer alan il, bu özelliği dolayısıyla eski dönemlerden bu yana merkezi bir bölge olmuştur. Kral yolu olarak da adlandırılan bu bölge üzerinde halen geçmiş dönemlerden kalan kervansaraylar ve tarihi eserler bulunmaktadır. Yol güzergahları üzerinde bulunma özelliğini günümüzde de koruyan Sivas, ulaşım yönünden oldukça hareketlidir. Yılın her mevsiminde bölgeye sağlanan otobüs seferleri ile Sivas'a ulaşım sağlanmaktadır. Bu seferler için kolaylıkla Sivas otobüs bileti edinmek
Sivas bölgesine ulaşmak isteyen kimseler hava yolculuğunu da seçebilirler. Bölgede faaliyette bulunan Nuri Demirağ havalimanı aracılığı ile sağlanan uçak seferleri, haftanın her günü gerçekleşmektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir üzerinden sağlanan uçak seferleri ile Sivas'a çok kısa bir sürede
Sivas, otobüs ve uçak ulaşımı dışında ülkemiz adına önemli bir demir yolu kentidir. Bölgeye Ankara üzerinden düzenlenen tren seferleri yapılmaktadır. Ankara Kars arası yolculuk yapan Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi isimleri ile yolculuk yapan trenler ile Sivas'a gidilebilir. Anadolu'ya yapılan tren yolculuklarının yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılanması sonucunda son dönemlerde Sivas'a tren ile ulaşım oldukça keyifli bir hal
Tüm ulaşım yollarının dışında Sivas, şahsi araçlar kullanılarak karayolları üzerinden de kolaylıkla ulaşılabilen bir şehirdir.İstanbul'dan Sivas'a yapılan bir araba yolculuğu yaklaşık olarak dokuz, on saat kadar sürmektedir. Ülkemizin bir diğer büyük kenti olan İzmir'den Sivas'a ulaşım,on veya on iki saat sürüyor.Bu mesafe Ankara'dan Beş altı saat civarında tamamlanmaktadır.Ülkemizin diğer illerinden Sivas'a ulaşım, illerin Sivas'a olan uzaklık mesafesine göre değişmektedir.Sivas ilini çevreleyen iller kuzeyinde Ordu,Giresun ve Tokat , batısında Yozgat,güneybatısında K.maraş ,doğusunda Erzincan ve güneydoğusunda ise Malatya'dır. Bu illerden Sivas'a ulaşım yaklaşık olarak iki veya üç saatte sağlanabilir.

Pezik Sivas'a özgü lezzetlerinden bir tanesidir. En meşhurlarından biri olsa da kesme aşı, bavikosu, kelle tatlısı, gömmesi, mercimek badısı ve peskütan çorbası ile oldukça farklı ama bir o kadar da lezzetli yemeklere sofrasında yer vermektedir.

Dünya medeniyetleri adına önemli bir yerleşim merkezi olan Anadolu'nun geçiş noktasında bulunan Sivas, yüzyıllar boyunca her tarihi dönemde önemli bir kent olmuştur. Dolayısıyla bu kentte tarih adına oldukça önemli eserler ve mekanlar bulunmaktadır. Sivas'ı ziyaret eden turistler öncelikle bu tarihi mekanları dolaşmaktadır. Bu tarihi mekanlar içerisinde ismi Sivas'la birlikte anılan Çifte Minareli Medrese, Sivas'ın bir sembolü haline gelmiştir. İlhanlılar döneminde Vezir Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılan bu tarihi mekan,1271 yılında inşa edilmiş ve günümüzde bazı restorasyon çalışmaları sayesinde halen görkemli bir şekilde varlığını devam ettirmektedir. Bu eserin önemi Anadolu'da yer alan en yüksek taç kapıya sahip mekan olmasıdır.
Sivas'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken bir diğer mekan da Buruciye Medresesidir. Selçuklular devrinden kalan bu tarihi eser, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminin mimari ve kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Eserin özelliği taş oymacılığının en başarılı hali olarak, günümüzde halen varlığını devam ettiren ender eserlerden olmasıdır. Selçuklular döneminde önemli bir şehir merkezi olan Sivas'ta Selçuklulardan kalan çok sayıda eser bulunmaktadır. Bunlardan bir başkası ise, Şifaiye Medresesidir. Bu medresenin avlusunda Anadolu Selçuklu devri sultanlarından İzzeddin Keykavus'un da türbesi yer almaktadır.
Sivas Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde olduğu kadar Milli Mücadele döneminde de merkezi bir kent olmuş ve hatta Milli Mücadeleye yön vermiştir. Atatürk tarafından toplanan Sivas Kongresinin merkezi olan bu şehir, günümüzde halen bu kongrenin anılarını yaşatan Sivas Kongre Binası ile şehri ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir. Bu bina günümüzde müzeye dönüştürülmüş ve ziyarete açık bir hale getirilmiştir. Müzelerden bahsedilmişken ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in Şarkışla'da yer alan kültür müzesi de mutlaka ziyaret edilmelidir. Ünü dünyaya yayılan halk ozanı Aşık Veysel'in yaşamına ve eserlerine ilişkin birçok bilgi edinilen bu müze, Sivas'ta sıkça ziyaret edilmektedir.
Sivas'ta ziyaret edilecek tarihi mekanların sayısı oldukça fazladır. Bunlardan biri de Gök Medresedir. Türk mimarisinin geçmiş yüzyıllardaki en başarılı haline tanıklık edebileceğiniz Gök Medrese, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev'in veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmış, zamanında önemli bir eğitim ve kültür merkezi olarak kullanılmıştır. Sivas'ta yine Selçuklu döneminden kalan bir eser olan Ulu Cami de ziyaret edilebilecek mekanlardan bir tanesidir.
Sivas, tarihi güzellikleriyle olduğu kadar, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Şifalı sulara sahip olan Sivas'ın Kangal ilçesinde yer alan Balıklı Kaplıca, turistlerin ilgi odağıdır. Özellikle sedef hastalığı, egzama, çeşitli nedenler ile oluşan yaralar ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülen bu kaplıcada yaşayan balıklar, tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Binlerce balığın yaşadığı bu kaplıcanın havuzlarına giren kişilerin yaralarını tedavi ettiği düşünülen balıklar, aynı zamanda doğal bir güzellik sunmaktadır. Bu kaplıcanın dışında Sivas'ta yer alan diğer doğal güzellikler Gürün Gökpınar Gölü, Gürün Şuğul Vadisi, Tödürge Gölü, Gemerek Sızır Şelalesidir. Bu alanların kenarlarında çeşitli kamp merkezleri olmakla birlikte, geleneksel Sivas mutfağının leziz yiyeceklerinin yenilebileceği çeşitli restoranlar da hizmet vermektedir.

Sivas, yüzyıllardır sanat ve kültür adına önemli bir merkez olmuştur. Günümüzde halen Sivas yöresinde halk ozanları eserlerini icra etmektedir. Buradan hareketle Sivas'ta imal edilen bağlamalar önemlidir. Bu bağlamalar Sivas'ın karakteristik özelliklerinden biridir. Müziğe ilgi duyanlar, bu bağlamalardan ve sazlardan satın alabilir. İlin bir başka ünlü ürünü Sivas bıçaklarıdır. Özel bir teknik ile üretilen bu bıçaklar, sağlamlığı ile tercih edilirler. Bunun dışında Sivas'ta ahşap işlemeciliği önemli bir geçim kaynağıdır. Ahşaptan oyularak yapılan sigara ağızlıkları hediyelik eşya olarak satın alınabilir. Sivas gümüşçülük alanında da ününü ülkemiz sınırlarına taşımış bir ilimizdir.
Bölgede el emeği ile yapılan gümüş eşyalar ve takılar, bölgeyi ziyaret edenler tarafından sıklıkla satın alınır. El işçiliği ile imal edilen bakır ürünler, çakılar, duvar süsleri, el dokuması halı ve kilimler de Sivas'a özgü ürünlerdir. Bu ürünler şehir merkezinde yer alan çeşitli hediyelik eşya dükkanlarından ve Sivas Bakırcılar Çarşısından temin edilebilir. Bilindiği üzere Sivas Kangal köpekleriyle de ünlüdür. Bölgede Kangal köpeğini çağrıştıran biblolar ve hediyelik eşyalar da yapılıp satılıyor.
Sivas mutfağı yöresel lezzetleri ile öne çıkan bir mutfaktır. Özellikle meşhur Sivas katmeri ve Sivas köftesi tadılmaya değer lezzetlerdir. İsterseniz bu ürünleri pişirilmemiş olarak, kiloyla satın alabilirsiniz.

Sivas, geçmişte nasıl ünlü ticaret kanalı İpek Yolu üzerinde ise, günümüzde de önemli yol güzergahlarında bulunmaktadır. Ülkemizi Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine bağlayan karayolları bu il üzerinden geçmektedir. Ayrıca bu yollar batıya doğru devam etmekte ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlere, buralardan da Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarına bağlanmaktadır. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler, bir otobüs bileti satın alarak bu yollar üzerinden Sivas'a ulaşım sağlayabilirler. Bunun dışında aynı güzergahlar kullanılarak özel araçlar ile çok daha kısa bir sürede yolculuk yapma imkanı bulunmaktadır. Sivas'a uzanan demir yolları ise, Ankara, Kırıkkale, Yozgat üzerinden devam ederek bölgeye ulaşmaktadır.
Sivas Otobüs Firmaları
Sivas Otobüs Bilet Fiyatları
Rota | Fiyat |
---|---|
SİVAS - ŞANLIURFA | 85 TL |
SİVAS - KONYA | 100 TL |
SİVAS - KAYSERİ | 35 TL |
SİVAS - İZMİR | 135 TL |
SİVAS - İSTANBUL | 125 TL |
SİVAS - GAZİANTEP | 70 TL |
SİVAS - ESKİŞEHİR | 100 TL |
SİVAS - DİYARBAKIR | 70 TL |
SİVAS - BURSA | 125 TL |
SİVAS - ANTALYA | 120 TL |
SİVAS - ANKARA | 100 TL |
SİVAS - ADANA | 85 TL |