Samsun Hakkında

nereye

Karadeniz Bölgesinin, Orta Karadeniz Bölümünde bulunan Samsun, Türkiye'nin en kalabalık 16'ıncı şehridir. Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, 19 Mayıs, Bafra, Canik, Havza, Çarşamba, Kavak, İlkadım, Salıpazarı, Ladik, Terme, Tekkeköy, Yakakent ve Vezirköprü olmak üzere Samsun'da toplamda 17 ilçe bulunmaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Valiliği tarafından yönetilen Samsun şehri aynı zamanda Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeri ile çevrilidir. Tüm Karadeniz genelinde 'Karadenizin Başkenti' olarak nitelendirilen Samsun, bölgede ekonomi, sanayi, ulaşım, sağlık, ticaret ve eğitim alanında en gelişmiş şehirdir.

Karadeniz bölgesinin turizm açısından zengin şehirlerinden birisi olan Samsun'un tarihi ise MÖ. 60.000 yıllarına kadar dayanmaktadır. İlk defa Kaşkalar tarafından yurt olarak kullanılan Samsun'da bunun haricinde Hititler, Persler, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar yaşamıştır. Türkiye'nin Kurtuluş Mücadelesi döneminde büyük bir öneminin olması nedeni ile de Samsun Türkiye'nin tarihinde oldukça önemli şehirlerden birisidir. Bu anlamda kentte hem geçmiş dönemlere hem de Kurtuluş dönemlerine ait pek çok hatıranın yer aldığı müzeler vardır.

Samsun İklim
nereye

Samsun'da iklim koşulları ise coğrafi yapısından ötürü değişikler göstermektedir. Bu değişikliklerin gözlemlendiği en belirgin yerler ise sahil ve iç kesimleridir. Sahil kesimlerinin Karadeniz iklimine sahip olduğu Samsun'da, iç kesimler ise karasal iklim özelliklerine sahiptir. Bu nedenle yaz aylarında Samsun'un sahil kesimleri sıcak ve nemli, kışın ise serindir. Bunun aksine Samsun'un iç kesimleri hem yaz hem de kış aylarında soğuk ve yağışlıdır. Turistik amaçlar ile Samsun'a gitmek isteyenlere bu nedenle yaz aylarında gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Samsun Nasıl Gidilir?
nereye

Ulaşım açısından Samsun oldukça geniş seçeneklere sahiptir. Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop şehirleri ile komşu olan Samsun'a bu şehirlerin yanı sıra tüm Türkiye'den otobüs bileti temin ederek ulaşmak mümkündür. Küçük veya büyük bütün şehirlerden Samsun otobüs bileti bulabilmek oldukça kolay ve avantajlıdır. Bunun yanı sıra İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir'den direkt uçuşlar ile tüm Türkiye'den aktarmalı uçuşlar sayesinde Samsun'a havayolu ile ulaşmak mümkündür. Aynı zamanda Karadeniz bölgesinde hizmet veren bazı deniz taşıtları ile de Samsun'a ulaşım sağlamak mümkündür.

Samsun Mutfağı
nereye

Karadeniz bölgesinde ki diğer şehirler gibi Samsun mutfağında da Kafkas, Balkan ve Anadolu kültürünün yemeklerini görmek mümkündür. Mutfak anlayışı açısından oldukça zengin bir kültüre sahip olan şehirde, yöresel bitkilerden yapılan çorbalar ve un yemekleri en çok tüketilen yemekler arasında yer almaktadır.

Yöresel olarak şehirde Samsun Simidi, Keşkek Çorbası, Çarşamba Kıvratması, Mısır Çorbası, kaz, tavuk veya ördek etinden yapılabilen Tirit gibi yemekler yemek mümkündür. Oldukça ünlü olan Samsun yemeğini sadece bu yörede değil Türkiye'nin pek çok şehrinde Samsunlu kişiler tarafından açılan yemek restoranları ve fırınlarda da tatmak ve bu lezzetlere ulaşabilmek mümkündür.

Samsun Gezilecek Mekanlar
nereye

Kabaceviz Şelalesi: Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan şelale bölgenin gidilmeye değer doğal turistik merkezlerinden birisidir. Üç aşamadan oluşan şelale yapısına sahip olan Kabaceviz Şelalesi etrafında doğa yürüyüşleri, piknik, fotoğraf safarisi, traking ve dağcılık gibi aktivitelerde de bulunmak mümkündür.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi: Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan vadi geçmişi Eski Taş Devrine kadar dayanan arkeolojik bir sit alanıdır. Pek çok mağaranın ve çıkarılmış tarihi eserlerin sergilendiği vadide aynı zamanda bal mumundan yapılmış eski figürler de bulunmakta ve sergilenmektedir.

Bandırma Vapuru: Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını 9. Ordu Müfettişi olarak İstanbul topraklarından Samsun'a getiren gemidir. Günümüzde bu gemi yerine, bire bir ölçülerden yapılmış maket bir gemi sergilenmektedir. Gemi içerisinde Mustafa Kemal Atatürk'ün pek çok eşyası sergilenmektedir.

Gazi Müzesi: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan müze, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a geldiğinde kaldığı pansiyon olarak bilinmektedir. O dönemlerde Mıntıka Palas olarak isimlendirilen bu bina günümüzde müze haline getirilmiş ve pek çok hatıra ile birlikte sergilenmeye açılmıştır.

Amisos Tepesi: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tepenin tarihi MÖ. 300'e dayanmaktadır. İlk defa 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen tepenin bilinen eski ismi ise Baruthane Tepesidir. Samsun'un tarihi turistik alanlarında önemli yere sahip olan tepede pek çok kafe ve restoran mevcuttur.

Akdağ Kayak Merkezi: Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan kayak merkezi her sene yerli ve yabancı turistleri ağırlayan önemli merkezlerden birisidir. 1400 metre uzunluğunda kayak bölgesine sahip olan merkezin ücretleri ise oldukça düşüktür. Merkezde kayak dışında pek çok kış aktivitesi de yapılabilmektedir.

Ladik Gölü: Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan göl 850 hektarlık bir alana sahiptir. Sit alanı olarak belirlenmiş göl ve çevresinde pek çok sucul kuş türünü görmek, göl içerisinde bulunan adacıkları ziyaret ederek gezebilmek mümkündür. Dağ ve orman manzarası göl çevresinde yoğun olarak hissedilmektedir.

Samsun Sahili: Samsun'un oldukça geniş bir sahili bulunmaktadır. Bu anlamda merkez ilçelerde yer alan sahiller özellikle yaz aylarında yüzmek ve su sporları yapmak için oldukça uygundur. Fazla dalgalı ve derin olmayan Samsun sahilleri her sene hem bölgeden hem de çevre illerden yüzlerce turisti çekmektedir.

Samsun Kent Müzesi: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan müze 12 Şubat 2013 tarihinde açılmıştır. Samsun hakkında ziyaretçilere bilgi verilmesinin amaçlandığı müzede, şehrin doğal, tarihi, kültürel, ticari ve pek çok alanında önem taşıyan eserleri sergilenmekte ve anlatılmaktadır.

Samsun Hayvanat Bahçesi: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan hayvanat bahçesi pek çok farklı türde hayvana ev sahipliği yapan ünlü bir hayvanat bahçesidir. Hafta içi ve pazar günleri akşam saatlerine kadar açık olan hayvanat bahçesinin giriş ücretleri ise oldukça ucuzdur.

Samsun Büyük Şifa Hamamı: Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan hamam, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tarihi bir merkezdir. Sıcak ve doğal suları ile turistlerin dikkatini çeken hamam, gecenin geç saatlerine kadar hamam ve kaplıca alanında hizmet vermektedir.

Samsun Alışveriş
nereye

Samsun alışveriş yapmak ve hediyelik eşyalara almak için ziyaretçilerine büyük yelpazede seçenekler sunan şehirlerden birisidir. Şehirde Bulvar AVM Yaşam ve Alışveriş Merkezi, Samsun Piazza AVM, Yeşilyurt AVM ve Novada AVM başta olmak üzere pek çok alışveriş merkezi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle sahil kesimlerinde bulunan işletmelerden, mağazalardan, yöresel pazarlardan ve iş hanlarından da alışveriş yapmak mümkündür. BİM, Migros, A101, Özdemirkaya kaya gibi pek çok alışveriş mağazası da Samsun'da bulunmaktadır.

Samsun Ulaşım Yolları
nereye

Samsun içerisinde ulaşım amacı ile tercih edilebilecek pek çok vasıta mevcuttur. Şehir içerisinde 'Samkart' ismi verilen yolcu kartları ile halk otobüslerini kullanıp ulaşım sağlamak mümkündür. Bunun dışında şehir içerisinde minibüs ve dolmuş hatları ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

  • Samsun demiryolu ulaşımı açısından da zengin bir şehirdir. Bu anlamda şehirde bulunan raylı sistemler ile üç sene içinde 47.000.000 yolcu taşınmıştır. Bu raylı sistemleri de halk otobüslerinde olduğu gibi Samkart ile kullanmak mümkündür.
  • Taksiler ve özel araçlar ile de şehirde ulaşım sağlama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Samsun Türkiye'nin en uzun teleferik hatları arasında yer alan Amisos Teleferik Hattına da ev sahipliği yapmaktadır.
Haritada Samsun

Samsun Otobüs Bilet Fiyatları

Rota Fiyat
SAMSUN - ŞANLIURFA 130 TL
SAMSUN - KONYA 120 TL
SAMSUN - KAYSERİ 80 TL
SAMSUN - İZMİR 140 TL
SAMSUN - İSTANBUL 135 TL
SAMSUN - GAZİANTEP 120 TL
SAMSUN - ESKİŞEHİR 120 TL
SAMSUN - DİYARBAKIR 120 TL
SAMSUN - BURSA 130 TL
SAMSUN - ANTALYA 115 TL
SAMSUN - ANKARA 90 TL
SAMSUN - ADANA 120 TL