Trabzon Kalkışlı Otobüs Seferleri
Trabzon Varışlı Otobüs Seferleri
Trabzon Hakkında

4 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Trabzon uzun yıllar İyonyalıların hakimiyetinde kalmıştır. Şehir yerleşim amacı ile kurulduğu zamandan bu yana her daim döneminin en işlek ticaret merkezleri arasında yer almıştır.
Antik çağ döneminde de önemli bir konumda bulunan Trabzon esasen Roma hakimiyetine girmesi ile birlikte büyük bir gelişme göstermiştir. Şehir Türklerin eline ise 1461 yılında Fatih döneminde geçmiştir. O zamana dek önemli bir liman kenti olan şehir Pontus Rumlarının hakimiyeti altında bulunuyordu.
Şehir Osmanlı döneminde sancak şehri olarak kullanılmıştır. Ayrıca Yavuz Sultan Selim Han'ın sancağa çıktığı şehir de Trabzon'dur. Şehrin hem I. Dünya Savaşında hem de Kurtuluş Savaşında önemli katkıları olmuştur.

Trabzon'da bulunduğu bölgeye uygun olarak Karadeniz iklimi görülmektedir. Bol yağış alan bu şehirde kışları ılık ve yazları serindir. Bol yağış aldığı için ormanlık alanlar hayli fazladır.

Trabzon otobüs bileti alarak şehirlerarası otobüs seferleri ile gitmek mümkünken özel araç ile de ulaşım yapılabilir. Şehrin İstanbul ile arasında yaklaşık 1000 km bulunuyor. 12 saatlik bir yolculuk ile İstanbul'dan şehre giriş yapmak mümkündür. Sahil yolu kullanılarak yapılan yolculuk esnasında pek çok farklı şehri görüp keşfetme imkanı da söz konusu olabilir.
Otobüs bileti yerine uçak bileti de Trabzon'a ulaşım için farklı bir alternatiftir. Bunun yanı sıra hava limanı şehre yakın olması nedeni ile uçak yolculuğundan sonra kent merkezine ulaşım sağlamak için uzun bir kara yolu yolculuğu yapmak durumunda kalınmıyor. Hava limanında hava yolu şirketlerine ait olan servislerin yanı sıra minibüs ve taksi seçenekleri de söz konusudur. Trabzon'a direkt olarak uçak seferi bulunmayan şehirlerden Sinop ya da aktarmalı alternatifler de değerlendirilebilir. Şehir ile Ankara arasında ise 760 km kadar bir mesafe bulunuyor. Otomobil ile Ankara'dan Trabzon'a erişim sağlamak isteyenler ortalama 9 saat kadar bir yolculuk yapmaları gerekiyor.

Mutfak kültürü fazlasıyla gelişmiş olan bu şehirde başlıca yemekler arasında; pancar, Akçaabat köftesi, Laz böreği, hamsi tava, Trabzon pidesi, hamsili pilav, hamsi çorbası ve palamut dolması gibi çeşitler bulunmaktadır. Özellikle balık yemekleri konusunda oldukça usta olan bir şehir olduğu bilinmektedir. Meşhur olan Trabzon ekmeği ise herkesin sevdiği ekmek türlerinden biri olarak dikkat çekmektedir.

Tarihi kadar doğal güzellikleri ile de adından sıkça söz ettiren şehirde zengin bir turistik potansiyel bulunuyor. Bu potansiyel de oldukça iyi değerlendirilirken her yıl şehre yerli yabancı binlerce ziyaretçi geliyor. Şehir de bulunan Sümela Manastırı özellikle yabancı turistler için ayrı bir öneme sahiptir. Dik bir dağ yamacına inşa edilmiş olan bu manastır 1923 yılına kadar manastır olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Halen günümüzde bazı özel günlerde ayin yapılan bu mekan Hıristiyanlar bakımından Meryem Ana'nın göğe yükseldiği yer olarak kabul görmektedir. Bu özelliği ile Hıristiyan turistler için ayrı bir yere sahiptir. Bizans döneminde yapıldığı bilinen bu yapının içerisinde öğrenci odaları, kütüphane, misafirhane, şapel, mutfak gibi ihtiyaç duyulabilecek her türlü detay bulunmaktadır. Dışarıdan görünen heybetli yapısı kadar içi de oldukça ilgi çeken bu yapı 6 katlı özelliği ile de dikkat çekiyor.
Şehir de dikkatleri çeken yapılardan biri de Roma dönemine kadar dayanan geçmişi ile Trabzon Kalesi'dir. Zağnos vadisinin bulunduğu tepeye inşa edilmiş olan bu kalede dönemin prensleri ve soyluları ikamet etmiştir. Kale içerisinde hipodrumdan hamama kadar pek çok detay bulunurken bu kaleden Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde söz etmiştir.
Şehrin pek çok noktasında Osmanlı eserlerine de rastlamak mümkündür. Özellikle Gülbahar Hatun Türbesi bunlardan biridir. Türbe sekizgen bir plan üzerine yapılmıştır. Ayrıca Yavuz Sultan Selim Han'ın annesi için yapılmıştır ve tipik bir Osmanlı mimarisinin izlerini bu yapıda bulmak mümkündür.
Tarihi mimari yapıları kadar yeşil doğası ile de dikkat çeken şehirde mutlaka görülmesi gereken güzelliklerin başında Maçka'da bulunan Altındere vadisi geliyor. Bu vadi bir milli park unvanını taşıyor. Vadi içerisinde balık avcılığından trakinge kadar farklı sporların yapılma imkanı bulunuyor. Ayrıca park içinde konaklama imkanı da bulunuyor.
Şehrin en eski yapılarından biri olan ve mutlaka görülmesi gereken noktalarından biri de Ayvasıl Kilisesidir. Bu kilise Bizans döneminin en eski yapıları arasında sayılıyor. İki kapılı bir girişi olan yapı dışarıdan şato görüntüsünü veriyor. İç yapısında ise pek çok melek kabartması bulunan kilise hem yabancı hem de yerli turistlerin dikkatini çeken yerlerin başında geliyor.
Trabzon'un en çekici noktalarından biri olan Uzungöl ise manzaranın tadını çıkarmak isteyenlerin uğrak mekanları arasında görülüyor. Çaykara’da bulunan Uzungöl yaz sıcağında serin bir gün geçirmek için oldukça iyi bir alternatiftir. Bu bölgeye günübirlik turlar da düzenleniyor.
Atatürk'ün şehre geldiğinde konaklamış olduğu Atatürk Köşkü de yeşil alan içerisinde mükemmel bir görsel şölen sunuyor. Köşk günümüzde müze görevini üstlenmiş durumdadır. Bu müzede Atatürk'ün kendisine ait olan porselenlerden mobilyalara kadar pek çok eser sergileniyor. Dünyadaki en uzun ikinci mağara olma özelliğini taşıyan Çal mağarası da Trabzon'da bulunuyor. Mağara içinde 400 metrelik bir yürüme alanı ayrıca göl ve şelaleler bulunuyor. Mağara içerisinde bulunan hava sirkülasyonunun astım hastalığı olanlara iyi geldiği biliniyor.
Şehrin yukardan görüntüsünü merak edenlerin ise en çok ilgi gösterdikleri mekan Boztepe'dir. Bunun yanı sıra Haldizen yaylası, Bedesten, Vazelon Manastırı ve Kızlar Manastırı gibi mekanlar şehrin en çok ilgi çeken yerleri içerisinde bulunuyor.

Yeşil ile mavinin mükemmel uyumunu yakalamış olan şehirde doğal ve tarihi güzellikleri gördükten sonra alışveriş için de mutlaka zaman ayırmak gerekiyor. Çünkü şehir çarşıları ile de oldukça zengin imkanlar sunuyor. Kunduracılar Caddesi şehir halkı tarafından ilgi gören noktalardan biri olmakla birlikte turistlerin de en çok rağbet gösterdiği yerlerden biridir. Çünkü cadde üzerinde yemek yenecek mekanlardan hediyelik eşya alışverişi yapılabilecek mekanlara kadar farklı alternatifler bulunuyor.
Bunun yanı sıra gümüş takı ürünlerinden bakır eşyalara kadar her şeyin satışa sunulduğu Kemeraltı Çarşısı da tarihi dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Şehrin en ünlü bakırcılarını burada bulmak mümkündür. Kemeraltı çarşısı kadar ün yapmış olan çarşılardan biri de Semerciler Çarşısıdır. Burada ise yine hediyelik ürün bulmanın yanı sıra el sanatları ve bölgeye has yöresel kıyafetlerin de bulunduğu dükkanları gezme imkanı bulunuyor.
Çarşısı içerisinde bulunan ve estetik bir mimari yapısı bulunan Taş Han 1500'lü yılların başında yapılmış olsa da halen şehir halkına ve şehri ziyarete gelen turistlere hizmet vermeye devam ediyor.
Yüzyıllardan bu yana tarihi dokusu bozulmamış ve halen hareketliliği devam eden başka bir alışveriş mekanı ise Bedestendir. Tüm bunların yanı sıra AVM'lerde de farklı markalara ait olan dükkanları bulmak mümkündür. Varlı Trabzon ya da Trabzon Cevahir Outlet gibi AVM'ler şehrin en çok talep çeken mekanları içerisinde sayılabilir.

Trabzon'a ulaşım için geniş seçenekler bulunuyor olsa da şehrin demir yolu bağlantısı bulunmuyor. Özellikle sarp dağlar ve engebeli yer yapısı nedeni ile demir yolu ulaşımı verilememiştir. Fakat diğer ulaşım seçeneklerinin hepsi şehre ulaşımı oldukça kolay bir hale getiriyor. Yani kara yolunun dışında hava yolu kullanarak da şehre giriş yapma imkanı söz konusudur. Ayrıca hava yolu ile ulaşım hızlı olmanın yanı sıra hava limanından şehir merkezine ulaşım da kolaydır. Tüm bunların yanı sıra şehre Samsun ya da İstanbul üzerinden feribot yolculuğu ile de ulaşım sağlama imkanı söz konusudur
Trabzon Otobüs Firmaları
Trabzon Otobüs Bilet Fiyatları
Rota | Fiyat |
---|---|
TRABZON - ŞANLIURFA | 130 TL |
TRABZON - KONYA | 150 TL |
TRABZON - KAYSERİ | 103 TL |
TRABZON - İZMİR | 150 TL |
TRABZON - İSTANBUL | 150 TL |
TRABZON - GAZİANTEP | 130 TL |
TRABZON - ESKİŞEHİR | 140 TL |
TRABZON - DİYARBAKIR | 120 TL |
TRABZON - BURSA | 140 TL |
TRABZON - ANTALYA | 140 TL |
TRABZON - ANKARA | 100 TL |
TRABZON - ADANA | 120 TL |